Biograd

Biograd je mali hrvatski povijesni grad u sjevernom dijelu Dalmacije nedaleko Zadra. Razvio se na malom poluotoku odakle se kasnije širio na okolna područja. Spominje se već u ranom srednjem vijeku i s razlogom nosi naziv kraljevski grad budući da su se tijekom 11. stoljeća u njemu krunili hrvatski kraljevi i stolovalo plemstvo. Obiluje važnim spomenicima poput crkve sv. Stošije i ostataka samostana Sv. Ivana Evanđelista, a njegove kamene uličice pune šarma i mediteranskog duha spomenik su za sebe. Biograd je danas moderan grad i predvodnik turističke ponude u Dalmaciji i šire. Okružuju ga uvale Bošana i Soline s prekrasnim plažama i gustom borovom šumom. Poznat je i po brojnim događanjima koja se tijekom godine u njemu održavaju, poput hrvatske diskografske nagrade Porin i internacionalnog sajma nautike Biograd Boat Show, najvećeg u Hrvatskoj radi kojeg se opravdano smatra jednim od vodećih odredišta za nautičare.

Pogledaj na karti


Pakoštane

Pakoštane su malo mjesto smješteno u sjevernoj Dalmaciji na jedinstvenoj lokaciji između slatke i slane vode, tj. na tankoj kopnenoj prevlaci između Vranskog jezera i Jadranskog mora. Ovakav položaj daje mu posebnu privlačnost jer posjetitelji mogu uživati u oba vodena svijeta. Pakoštane se razvilo kao tradicionalno ratarsko i ribarsko mjesto, a danas je jedna od omiljenih destinacija za miran obiteljski odmor s odličnom ponudom smještaja. Može se pohvaliti prekrasnim plažama okruženima borovom šumom, izvrsnom gastronomskom ponudom u brojnim konobama i restoranima te pregrštom zabavnih događanja za turiste i mještane koja se organiziraju od ranog proljeća pa do kasne jeseni.

Pogledaj na karti


Zadar

Na sjeveru Dalmacije smjestio se Zadar, njegovo upravno i gospodarsko središte. Poslije Splita, Zadar je najveći grad u Dalmaciji i u prošlosti je dugo bio njezino središte. područje grada oduvijek je bilo privlačno za život pa su tako nekad davno tu obitavala ilirska plemena, a sam grad osnovali su Rimljani kao koloniju za svoje umirovljene vojnike. Prvotno se razvio na poluotoku s kojeg se postepeno širio na okolno područje i svako je razdoblje ostavilo svoj kraj pa je Zadar danas poput muzeja na otvorenom s brojnim spomenicima i vrijednim građevinama te je šetnja njegovim kamenim ulicama pravi užitak. A kako ne nedostaje barova i restorana, lako se okrijepiti čašom vrhunskog vina i kušati odlično jelo spremljeno po tradicionalnoj dalmatinskoj recepturi. Od modernih atrakcija obavezno treba posjetiti jedinstvene Morske orgulje čiji je „svirač“ more i instalaciju Pozdrav suncu. I ljubitelji kupovine u Zadru će doći na svoje jer osim simpatičnih trgovina u centru Zadar ima i dva shopping centra sa svjetskim i domaćim brendovima pa je ponuda uistinu odlična.

Pogledaj na karti


Šibenik

U središnjem dijelu Dalmacije smjestio se Šibenik, u čijoj blizini rijeka Krka utječe u Jadransko more. Šibenik je jedan od rijetkih gradova u Dalmaciji koji su osnovali Hrvati i prvi puta se spominje 1066. godine u darovnici kralja Petra Krešimira IV. Grad se razvio podno tvrđave Sv. Mihovila i stari centar tvori zanimljivu mrežu kamenih ulica s brojnim kućama i skalinama. Osim sv. Mihovila, u gradu i njegovoj okolici sagrađene su još tri tvrđave pa je njihov obilazak odlična prilika za dobar izlet i upoznavanje s povijesti grada. U tvrđavi sv. Mihovila održavaju se ljeti koncerti domaćih i stranih izvođača stoga obavezno provjerite raspored događanja prije posjeta gradu. Šibenik se može još podičiti prekrasnom katedralom sv. Jakova, renesansno-gotičkom građevinom koja je pod zaštitom UNESCO-a, a djelo je slavnog Jurja Dalmatinca, jednog od brojnih umjetnika i humanista koje je iznjedrio grad. Osim bogatog kulturno-umjetničkog nasljeđa grad je i gospodarski te upravni centar ovog dijela Dalmacije budući da je formalno središte Šibensko-Kninske županije.

Pogledaj na karti


NP Krka

Nacionalni park Krka smjestio se u zaleđu grada Šibenika u središnjoj Dalmaciji i obuhvaća skoro čitav tok istoimene rijeke. Na svom putu kroz krške klisure Krka čini prekrasan kontrast bogate riječne flore s golim liticama i mediteranskom makijom okolice. Park je najpoznatiji po slapovima na rijeci kojih je čak sedam, a najveći i najpoznatiji je Skradinski buk, nedaleko gradića Skradina. Slapovi su nastali formiranjem sedre. Osim prirodnim ljepotama, Krka obiluje i brojnim spomenicima ljudskog boravka na njenom području pa svakako valja posjetiti franjevački samostan Visovac smješten na riječnom otočiću. Od sakralnih objekta tu je i manastir Krka koji se nalazi uzvodnije, u gornjem dijelu toka rijeke. U tom dijelu nalaze se još ostaci rimskog vojnog logora Burnum gdje se može vidjeti dosta dobro očuvan amfiteatar i drugi spomenici. Duž cijele rijeke mogu se vidjeti i ostaci brojnih utvrda koje su služile na nadzor i obranu ovog područja.

Pogledaj na karti


NP Plitvice

Najstariji nacionalni park u Hrvatskoj su Plitvička jezera, smještena u gorskom dijelu zemlje, Lici. Ovih 16 jezera smaragdno zelene i plave boje nižu se poput niske bisera jedno za drugim, među planinskim obroncima obraslim gustom šumom. Jezera su nastala formiranjem sedre na riječnom toku, položena su kaskadno i međusobno povezana brojnim slapovima i potocima. Najpoznatiji slap u Parku je Veliki slap koji je sa svojih 78 metara najviši slap u zemlji. Flora i fauna parka su planinske i obiluju zanimljivim životinjskim i biljnim vrstama pa se tako Plitvička jezera mogu pohvaliti brojnim orhidejama jer na području parka raste pedesetak vrsta ove lijepe biljke. Osim samih jezera i bujne planinske vegetacije, još jedna prirodna zanimljivost su brojne špilje i jame koje se tu nalaze. Špilje Golubnjača i Šupljara iznad jezera Kaluđerovac otvorene su za posjetitelje.

Pogledaj na karti


NP Kornati

Kornati su arhipelag u zapadnom dijelu šibenskog akvatorija i dijelom se nalaze i u zadarskom. Sastoje se od stotinjak otoka, otočića i hridi, a cijeli arhipelag ime je dobio po najvećem otoku, Kornatu. Doimaju se poput velike kamene ogrlice razasute po modroj jadranskoj pučini pa je posjet Kornatima odlična je prilika za izlet brodom . Kornati nikad nisu bili trajno nastanjeni pa stoga nema naselja na samom otočju, no ljudi su gotovo čitavu godinu boravili po njegovim otocima na kojima su držali ovce i obrađivali zemlju pa tako danas imamo brojne suhozide i male kuće uz more koje svjedoče toj skoro neprekinutoj tradiciji. Na Kornatu se mogu vidjeti ostaci bizantske utvrde Tureta uz koju se nalaze i ostaci bazilike sv. Marije, oboje iz 6. stoljeća. Kornati su omiljeno nautičko odredište pa se tu nalazi nekoliko marina i odličnih restorana u kojima se može uživati u morskim delicijama. Kornatsko podmorje također je vrlo zanimljivo i može se posjetiti s ronilačkim turama koje organiziraju ronilački klubovi.

Pogledaj na karti


PP VRansko jezero

Vransko jezero najveće je slatkovodno jezero u Hrvatskoj i važno ornitološko stanište ptica močvarica. Ovaj Park prirode nalazi se odmah uz Jadransko more u sjevernom dijelu Dalmacije, blizu Zadra i Šibenika. Od mora ga dijeli tanka kopnena prevlaka. Park je prvenstveno poznat po brojnim vrstama ptica (selicama i stanaricama) koje borave u njemu,a mogu se promatrati na odlično uređenoj poučnoj ornitološkoj stazi. Osim ptica, jezero ima i bogat riblji fond pa privlači brojne ribiče (pecanje je dozvoljeno u na području koje ne potpada pod Park). na području parka osim prirodnih ljepota ima i kulturno povijesnih zanimljivosti od kojih se ističu Maškovića han, najzapadniji primjer otomanske profane arhitekture i ostavi benediktinskog samostana. Posjetiteljima su na raspolaganju pješačke i biciklističke staze, te vidikovac na brdu iznad jezera s kojeg se pruža prekrasan pogled na samo jezero i okolicu.

Pogledaj na karti


PP Telašćica

Telašćica je park prirode smješten na krajnjem jugoistočnom dijelu Dugog otoka, a riječ je o velikom zaljevu i najvećoj i najsigurnijoj prirodnoj luci na Jadranu. Telašćica je okružena s 13 otoka i otočića, a unutar nje se nalazi još šest otočića. Zbog veličine i zaštićenosti iznimno je popularna među nautičarima. Osim samog zaljeva, u atrakcije Parka spadaju vanjska strana otoka koju sačinjavaju klifovi ili strmci što se uzdižu 160 m iznad mora i poniru do 90 metara u dubinu te slano jezero Mir čija voda zbog povećanog saliniteta ima ljekovita svojstva. Uz jezero se nalazi utočište magaraca pa se posjetitelji Parka mogu družiti s ovim prekrasnim životinjama, simbolom Dalmacije. U Parku je moguće roniti na nekoliko mjesta u blizini strmaca, a kod šetnje se ne smije propustiti doći do vidikovca Grpašćak odakle puca prekrasan pogled na Telašćicu i okolicu.

Pogledaj na karti


Vrgada

Za pravi bijeg od civilizacije, idealna je Vrgada. Ovaj mali otok smjestio se nedaleko Pakoštana i Vranskog jezera, a na njemu nema automobila pa je riječ o pravoj mirnoj lokaciji. Obrastao je gustom borovom šumom i obrubljen pješčanim i šljunčanim plažama, a u njegovom akvatoriju nalazi se 15 otočića. U prošlosti je služio kao nadzorna točka jadranskog pomorskog puta prema Zadru, a danas je omiljeno turističko odredište za one koji žele pravi mir i potpuno opuštanje. Zbog odličnih plaža i otočića često ga posjećuju i nautičari.

Pogledaj na karti


Fun park Mirnovec

Prvi hrvatski zabavni tematski park nalazi se u sjevernoj Dalmaciji, između mjesta Pakoštane i Biograda na moru. odmah uz Jadransku magistralu pa je lako doći do njega. Fun Park Mirnovec sastoji se od tri tematske cjeline (Divlji Zapad, Gusarski grad i Svemir) od kojih svaka ima brojne atrakcije za djecu i odrasle. U sklopu parka su suvenirnica, restorani i kafići pa se bez problema može napraviti cjelodnevni izlet s obitelji i prijateljima.

Pogledaj na karti